Partners in Learning Magyarországi Fórum – 2015

A projekt rövid bemutatása:

Kitűzött célok: hazánk történelmével való ismerkedés, környezetvédelmi attitűdök kifejlesztése, valamint az informatikai eszközök változatos használata. Művészeti osztályt tanítunk, epochális keretek között. A témát az előző (ma már 7.-es) osztályunkkal való sikeres feldolgozáson felbuzdulva tovább fejlesztjük, IKT-eszközök széleskörű használatát is bevonva. Tanítványaink harmadik osztályosak, tehát 8-9 évesek, ezért a programot az ő informatikai tudásukra alapoztuk, de munkánkba bevonjuk a már 7.-es (13-14 éves) művészeti osztályos volt tanítványainkat is. A magyar irodalom (olvasás) tananyaghoz kapcsolódóan választottuk a témát. A csodaszarvas legendájától a magyarok Kárpát-medencében való letelepedéséig tartó időszakot foglalja magában. A feladatokat úgy próbáljuk összeállítani, hogy a gyerekek szembesüljenek a mai kor problémáival is, a fejlődés előnyeivel és hátrányaival. Kiemelten foglalkozunk a környezetszennyezéssel. Az órákon interaktív játékokat játszunk, valamint feldolgozzuk az otthoni online gyűjtőmunkákat. A „nagyok” az internetről letöltött rajzoló programmal megtervezik az epocha záró előadásunk díszleteit, majd az előadást felveszik digitális kamerával.

Gyűjtőmunka:

 • Jurta és lakás: keress bútorokat, melyekkel be lehetne rendezni egy honfoglalás kori jurtát, és olyanokat is, melyekkel egy mai lakást!
 • Öltözék: keress honfoglalás kori divatnak megfelelő ruhákat, anyagokat az interneten!
 • Tárgyak és eszközök: gyűjts képeket olyan tárgyakról, melyeket őseink a honfoglalás idején használhattak!
 • Ételek: keress alapanyagokat egy honfoglalás kori étel elkészítéséhez, valamint képeket olyan ételekről, melyeket már akkor is elkészíthettek!
 • Játékok: vajon mivel játszottak akkoriban a gyerekek? Ötleteket várunk!
 • Szemét: és vajon milyen hulladékok keletkeztek a hétköznapjaik során? Gyűjts szemetet! 🙂

Képek a gyűjtőmunka folyamatáról:

Régi kor és a jelenkor összehasonlítása:

Elképzeltük, milyen lehetett a Hárs-hegy, a János-hegy, az Ördögárok és a Rózsadomb réges-régen:

A jurtakészítés lépései:

Eszter gyűjtése Pannónia elfoglalásáról és a kalandozásokról: Eszter_honfoglalas.pdf.

Feladatok:

Képek az órai munkákról:

Játékok:

 • Hunor és Magor üldözőbe vették a csodaszarvast. Az alábbi két játékkal te is részt vehetsz egy virtuális vadászaton:

Az előadás:

 • Jelmeztervek:

A filmforgatás ideje alatt érdekes képet mutatott szünetekben a régi jelmezekben, ám mai játékokkal játszó diákság 🙂

 • Díszlettervek:

  Csóka Marci díszletterve

Volt tanítványaink informatika órán díszlet- és jelmezterveket rajzoltak:

Valamint animációkat is készítettek:

 

  • Motívumok:
  • Közös rajzok:
   életfa: rajzoljátok meg együtt, szerintetek milyen egy igazi életfa!
   Kata életfája:
   kata_eletfacsodaszarvas: rajzoljatok együtt egy csodaszarvast!
  • Előadás
   – képek a próbákról:

Videók:

Zenék és hangok:

 • Sygyt – Lament of the Igil (mp3)
 • Tuvan – Internationale (mp3)
 • Kattints a képre és hallgasd meg a farkas hangját!
  farkas
 • Kattints a képre és hallgasd meg a szarvas hangját!

Környezetvédelem:

Tüske Csilla (7. osztály) Power Point bemutatója: Kornyezetvedelem.ppt

Dorka megmutatja, mi is tehetünk valamit a környezetünkért:

Vízvizsgálat:

“Így festene a Föld, ha óceánjaitól és tengereitől megfosztanák. Ilyen lehet majd bolygónk 4-5 milliárd év múlva, amikor a vörös óriássá felfúvódó Nap elpárologtatja a tengerek vizét és a légkört is elfújja.
A számítógépes grafika legérdekesebb része a kis kék gömb, amely a Földről képzeletben eltávolított összes vízmennyiséget tartalmazza. Az ábra jól szemlélteti, hogy a Földnek csak kis részét teszi ki a vízburok, noha a felszínének 71%-át beborítja.” (Forrás: www.origo.hu)

Éghajlatváltozáshttp://energiaklub.hu/dl/interaktiv/eghajlatvaltozas.swf

Kapcsolódó cikkek:

Honfoglalás virtuálisan és a valóságban

5 thoughts on “Honfoglalás virtuálisan és a valóságban

 • 2012. október 24. szerda at 19:30
  Permalink

  Áldos – hosszú levű, áldozati étel
  Üstöny – rövid levű, áldozati étel
  Csücsür – tésztába töltött, darált alapanyag (pl. húsos derelye)
  Sütény – sült hús
  Baligány – párolt vagy sült hal
  Zöldelény – zöldség
  Nyárád – ízesített zöldség lé
  Gyurány – tészta
  Gyöket – fűszerkeverék
  Tökörke – cukkini
  Vízi búza – rizs
  Keverény – zöldség- vagy gyümölcsszirup, lekvár
  Monyád – galuska

 • 2012. október 24. szerda at 20:02
  Permalink

  Az ing, “ümög”, már ekkor megtalálható a magyar viseletben, és már ekkor feltûnik a hosszú,
  bõ ujj, a magyar lobogós ingujj elõképe. Akkor még az ingen sem elöl, sem hátul nincs nyílás,
  csak a fej átbujtatásával lehet fölvenni. A zubbony is fellelhetõ a magyar visleetben, az inghez
  hasonló formájú, de ujjatlan, és míg az ing fehér vászonból van, addig a zubbony festett
  vászon, vagy színes könnyû szövet.
  A szkitha korból ismert övön kívül mostmár csatokta és kapcsokat, gombokat is használtak
  õseink. Az övrõl csüngött bal felõl a kard, ez alatt az íjtartó, jobb felõl pedig a nyílvesszõtartó
  tegez. A korabeli szobrokon más is lóg az övön, ezek közül egyértelmûen felismerhetõ a fésû.
  Bizonyára ott lógott az acél és kova, melyet még az elhunyt sírjába is beletettek. Az öv
  keskeny szíjból állt, melyet csattal, vagy bronz kapoccsal fogtak össze, valamint kerek
  gombokkal volt díszítve.

 • 2012. október 25. csütörtök at 07:01
  Permalink

  ŐSEINK JÁTÉKAI

  A játék a művészetek rokona. A játéknak is vannak ősinek mondható megnyilatkozásai és vannak a műveltség magas fokán álló játékok. Az ősi “természeti” népek és a gyermekek lelkivilága igen közel áll egymáshoz. Az egyén a maga fejlődése során bizonyos mértékig megismétli az emberiség sok ezer éves útját. A gyermek játéka az emberi lélek mélységéből fakad, az ősi ösztönök természetes megnyilvánulása. A játéktevékenységet a természet parancsolja, hiszen mialatt a gyermek játszik, abban nemcsak kedvét leli, hanem számára testi-szellemi fejlődést is jelent. Mivel a játék indítéka minden gyermekben ugyanaz, az egyes népek játékai között sok a hasonlóság, de ezen túl a játékok és játékszerek vizsgálata során sajátos népi-nemzeti elemekkel és sajátosságokkal is találkozhatunk, amelyek elkülönítik egymástól az egyes korok és egyes népek játékait. A játékszerek anyagát a földrajzi környezet határozza meg; a játék-tevékenységben uralkodó utánzási hajlam pedig kielégíthetetlen szomjúsággal szívja föl és foglalja játékba az illető nép történeti sorsa alatt kialakult tárgyi világának és szellemi hagyományainak elemeit. Ahogyan a magyar gyermek mai játéka a magyar föld állat- és növényvilágát, természeti jelenségeit, a magyar nép foglalkozásának tárgyait, műveleteit tükrözi, úgy megcsillannak benne a magyar nép hiedelmeinek töredékei, emlékei, népköltészeti és népi táncainak régi elemei és nyelvünk ősi maradványai. Lázár Katalin az 1990-es években több, mint háromszáz sajátosan magyar játékot tudott összegyűjteni, ami azt jelenti, hogy a magyar játékkincs mennyisége és színessége a világon egyedülálló. Hogy megmaradtak ősi és régi népi játékaink, annak egyik oka, hogy több, mint a fele dallamos, illetve ritmikus, egyedülállóan magyar. Mivel a gyermekeket játékaiban nem zavarja a játékok érthetetlen szövege, azért azokban sokszor torzult formában, de ősi – főleg ősvallásos – szövegek őrződtek meg. Amikor ősvallásunkat a kereszténység felvételekor tudatosan kiirtották, a gyermekeknek senki sem tilthatta meg, hogy tovább ne énekeljék a naphívogató “Süss fel Nap”, a gyógyító “Síppal, dobbal nádi hegedűvel”, a rontás ellen védő “Fordítva vettem föl ruhámat, szerencsém lesz” és a túlvilági lényekkel kapcsolatot tartó “hókusz-pókusz”, “abrakadabra” és “csiribí-csiribá” szövegeket. A gyermekek lelkivilága nem változékony. Minden gyermekbe belekódolódtak bizonyos ismeretek és a találékonyság. Ahogyan elmúlt ezer esztendőnk megőrizte népdalainkat, népballadáinkat, ételkultúránkat és hiedelemvilágunkat, úgy a magyar gyermek az adott körülményekhez alkalmazkodott játékkincsét adta át a mának.

  Őseink gyermekjátékai nem maradtak fenn, de a játszás ösztöne benne él a magyar gyermekben. Talán nem véletlen, hogy honfoglalás kori gyermeksírokból – egy-két asztragalust és birka térdkalácsból faragott játékot kivéve nem kerültek elő játékok. A lovas népeknél a gyermek ma is 5 éves koráig “azt csinál, amit akar”, nem “idomítják” őket. Hat éves korukban a fiúk övet kapnak és ettől az időtől kezdve “akár a házasságkötésre is alkalmasak”. A nagyobbacska fiúk birkák és bárányok bekergetésével, nyereggyakorlatokkal, az ostorral és a pányvával való bánás elsajátításával és birkózással készülnek az életre. A fiúgyermek életében fordulópontot jelentett az un. “lovasítás”, amikor ünnepségek keretében általában 5 éves korában megkapta első lovát és elkezdték a gyereket a lóhoz szoktatni. Ettől kezdve a gyerek élete jelentős részét lovon töltötte, gyermekíjakkal onnan célzott egerekre és ürgékre. Aztán gyermekeink korán megtanulták az íjászatot, előbb fűzfaíjat használtak, majd hamarosan valódi íjat kaptak.

  Ősi és egyetemes jellemzője a gyermekeknek, hogy a játékaiban különösképpen vonzódnak az állatokhoz, játékaik között ott találjuk azoknak kicsinyített másait. A magyar gyermek környezete földjének anyagából – porból, homokból, sárból, kavicsból vagy növényi termékekből (nádból, vesszőből, napraforgóból, cirokból) formázza környezete állatait: a lovat, a tehenet, a libát, a farkast és az őzt. Mondókáit is ezekhez idomítja; a bika, a pulyka, a gólya, a fecske és a héja hangját utánozza. Figyeli a sárgarigót, a pacsirtát és a bárányt; játékaiban is ezeket szerepelteti. A magyar fiúcska számára különösen kedves játék-lova, a leánykák pici sulyokkal mosnak, homokból búbos kemencét építenek és abban pogányát, lepényt, kalácsot és fonatost sütnek. A kislányok régen is ugyanúgy homokozhattak, babázhattak, mint a mai gyermekek, de emellett fantáziájuk már korán felizgatta a mennyegző és a házasság. Nem véletlen, hogy gyermekrigmus formájában maradt meg ősvallásunk egyik szép emléke a “Szita, szita péntek, Szerelem csütörtök, Bab (vagy dob) szerda”. Ebből a mondókából ősi a “szita”, a “szerelem” és a “bab” (“dob”). Nem is gondolnak arra a mai magyar gyermekek, hogy az ősi varázslásunk egyik eleme a jelenségek megfordítása volt. Ez a megfordítás a régi szerelmi varázslatok, mennyegzői szokások világába visz minket.

  Az alföldi magyar gyerek vesszőparipát, botlovat készít magának, szilaj nádparipán lovagol és kukoricaszárral, csutkával, náddal és napraforgóval játszik. Ha a gyerek nem jutott “valódi lóhoz”, akkor csontból és fából kifaragott csontcsikóval játszott. A sásból készített játékok között a legnépszerűbb a suhintó volt, a játék lényege, hogy ki tudja messzebbre vagy magasabbra hajítani a vesszővel megserdített sárcsomót. Egyszerű játék volt a sárpuska. Agyagos sárból kedvelték a különböző alakocskák készítését. Társasjátékuk volt a hajítófával való célzás; aki eltalálta a célfát, az lett a “vezér”. Készítettek nemezből szőrlabdát és keményfából elhajítható facöveket. A színes fantáziával megáldott gyermek a növénynek szinte minden részét felhasználta játékja készítéséhez. Az egyes növények neve gyakran a gyermekjátékoknak köszönhetően alakult át és vált az adott táj jellemzőjévé. Így a maszlag neve a gyermekeknél “bariska”, “tüskésdisznó” vagy “malac” lett, a fűzfabarka neve “cicus” vagy “picuska”, a hóvirág “csicsimokává” változott, a keserűlapúból “napernyőfű” és a pipacsból “papvirág” lett. A gyerekek bojtorjánból kis asztalokat, székeket és ágyakat alkottak, mákfejből és napraforgószárból babát, a makkból és a vadgesztenyéből meg megannyi játékfigurát készített. Napraforgó-kalappal karikáztak és a tökön lovagoltak.

  A falusi élet egyes alakjai is fel-feltűnnek bizonyos játékokban, mint a libapásztor és a disznópásztor alakja. A gyermek mondókáit is e tárgyakhoz köti: “Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró”, “Itt árulják a szilvát, Ropogtatják a magját”, “Dombon törik a diót, Rajta vissza mogyorót”. A hagyományos játékkincset az együttjátszás alkalmával az egyik generáció a másiktól veszi át. A szöveges játékok átvételénél nem sokat törődnek a szövegek tartalmi jelentésével¸ a tanulást nem a logikus tartalom, hanem a játék hangsorainak puszta csengése, ritmusának lüktetése, a dallam és a mozdulatok sorrendje segíti. A táltos-gyógyítás emléke a “Gólya, gólya, gilice, Mitől véres a lábad? Török gyerek megvágta, Magyar gyerek gyógyítja, Síppal, dobbal, nádihegedűvel”. Amikor a gyerekek ezt játsszák, akkor kezükkel hadonászva, egymást nagy lármával ütögetik. A versike tartalmát egybevetve igen hasonlít a táltosok gyógyításmódjához, mely zajjal járt. Megfigyelhetjük, hogy a gólya lábát elvágták, De ki vágta el? A magyar gyermek? Ez ősi emlékkép, amikor a megölt vagy megsebzett vadállat előtt azt bizonygatják, hogy nem ők a bűnösök. A magyar gyermek e játékában évezredes, ősi soron hagyományokat őriz anélkül, hogy tudna róla.

  A felnőttek is játszottak; őseink ismerték a mindenütt máshol is játszott sakkozás-félét, a kockázást és a juh lábtőcsontjaival, az asztragalos játékot. Az egyik csernyigovi honfoglalás kori sírban 8 üvegből készült sakkfigurát találtak, köztük két királyt is. Több honfoglalás kori sírból került elő játékkocka és játékzseton. Az ilyen jellegű játék “gondatlan időtöltés” volt, mert a felnőttek “játékosan” tanították be a vadászsólymokat és szabad idejükben is játszásszerűen gyakorolták magukat a nyilazásban, a lovak futtatásában és a harc-szerű vetélkedőkben.

 • 2012. november 15. csütörtök at 23:37
  Permalink

  Ősi nevek
  Magyar mágia
  Naptár

  I. Fergeteg Hava (január)

  1. Újév kezdete

  2. Turán

  3. Nimród, Enet férje, Hunor és Magor atyja

  4. Hunor, Tana és Enet fia, mások szerint: Ménrót egyik fia, Magor testvére, ismét mások szerint a bibliai Nimród egyik fia, s Magor testvére. Mint a Hunok igazi nevét, már Kr.e. a III. században kínai források jegyezték.

  5. Enikő, Vörösmarty alkotta név

  6. Magyar, Árpád korban személynévként használt népnevünk.

  7. Attila, Etele eredetileg Aty-le-Atyuska. A német elfogultság, mongol-tatár-török nyelvből “eb” és “ló” szóból eredezteti. Az igazság az, hogy ősidők óta megvolt e név Ázsiában.

  8. Szörény, hun-bolgár eredetű személynevünk, jelentése: kis mormota.

  9 Csöpi

  10. Szörényke

  11. Alpár, Tonuzoba besenyő vezér fia, törökül: hős férfi.

  12. Mizse

  13. Vidor, Atilla egyik követe Krimhildáért

  14. Bódog, Árpád kori személynév

  15. Ugrin, a honfoglaló Csák-nemzetség több tagjának neve.

  16. Bendegúz, a Mundzuk, Mundesuk – jelentése: rege királya – későbbi torzított alakja a mondákban: Atilla atyja.

  17. Edömér, Aba királyunk őse kun főúr Anonymusnál.

  18. Piroska, László király leánya.

  19. Dsingiz

  20. Balambér

  21. Regehű, Árpád fejedelem felesége

  22. Hunorka

  23. Alirán, Irnek neje

  24. Magyarka

  25. Úrkund, Tonuzoba egyik fia, a ma is élő Tomaj nemzetségből.

  26. Aba

  27.Ur-Engur

  28. Zalán (Salán), bolgár fejedelem, kit honfoglaló őseink legyőztek.

  29. Irnek, férfiacska, Etele fia, azonos a monda Csabájával, a Gyula-ház, azaz Árpád-ház őse.

  30. Jászó

  31. Anikó

  II. Jégbontó Hava (február)

  1. Csanád, vezér, I. István hadvezére, Ajtony legyőzője

  2. Emese, Álmos fejedelem anyja, az Árpád-ház ősanyja

  3. Kund (Könd), fejedelem, kazár főméltóság, magyaroknál: vezér, fejedelem, törököknél: becsült, tisztelt.

  4. Lelle

  5. Taksony, Géza fejedelem atyja, Árpád unokája.

  6. Gidula

  7. Izsép

  8. Tarcal, kun vitéz a honfoglalás idején

  9. Abigél

  10. Ügek (Ügyek) névtelen jegyző szerint Álmos apja vagy nagyapja, jelentése: kis király, mások szerint: szent.

  11. Zete

  12. Ara, ragyog

  13. Kadosa (Kadocsa), Anonymusnál Zoárddal együtt Árpád unokatestvérei, Kézainál: hun vezér.

  14. Levente, Árpád fiának hagyományos olvasatú neve.

  15. Karcsa, ölyv, mások szerint: héjja

  16. Marót

  17. Zille

  18 Nemere, népatya, a “Nap mezején” – a másvilágon élő hős.

  19. Farsang

  20. Álmos, Árpád atyja, az Árpád-ház őse.

  21. Réva, Atilla és Buda testvére.

  22. Küne

  23. Gyopár

  24. Solt, régi krónikások szerint Solta, a Zsolt név korábbi alakja.

  25. Gejza, nemes, uralkodó. 950 évvel ezelőtt Gyeücsa változatban élt.

  26. Menyétke

  27. Ákos, gyakori főúri név, az Árpád korban.

  28. Elemér

  III. Kikelet Hava (március)

  1. Acsád, Árpád-kori főúr, kun vezér, “Kis rokon” (Törk. 1255).

  2. Turda-Torda-Tardos, táltos, Anonymusnál Velek ivadéka, Árpád vezér mondai őse, Turdu-Törk-Kagán 581-ben, Törk.”Megmarad”.

  3. Iboly, Ibolya, jász név, Ivola 1357, virágnévből származik.

  4. Hurtuba, besenyő név, Seruzád főasszony hadnagya.

  5. Adorján, Hadrianus, “Hadria városából való férfi”.

  6. Nyestike, a nyest becéző alakja.

  7. Baján, avar fejedelem 565-ben, “bán, vezér”, “gazdag”

  8. Zoltán, Zsolt, Szoltán, Árpád fia Anonymusnál, “Fejedelem”

  9. Csepel, Árpád kun vezér lovászmestere Anonymusnál, “tisztázatlan” Törk.”sötét színű”.

  10. Seruzád, besenyő főasszony

  11. Aladár, Aldarík, Atilla fia, németben: ősuralkodó, Aldar: elöljáró.

  12. Dengizék, Attila fia, “Déliszél” Törk.

  13. Szende, szemecske.

  14. Kökényes, kökénycserjés.

  15. Nemzeti megújhodás ünnepe

  16. Ellák-Ellek-Velek, Attila fia, “első, uralkodó” Törk.

  17. Gyarmat, magyar törzs, “letelepült”.

  18. Kászon, Atilla kürtöse.

  19. Botond, Buzogányos harcos.

  20. Csilla, csillog, csillag

  21. Tavasz ünnepe

  22. Horka, ősmagyar méltóság, Töhötöm fia, Anonymusnál vérbíró.

  23. Lengő 1086

  24. Jutas, Jutocska, Árpád fia, “Ínyencke”.

  25. Gyümölcsoltó Boldogasszony

  26. Iszla

  27. Hajnalka-Hajna

  28. Keve, honfoglaló vezér Anonymusnál, Vörösmarty felújításában: “Kövecske”.

  29. Laborc, “hős párduc” Törk.

  30. Dalamér, Huszton lánya.

  31. Álmos fia, “Árpácska”.

  IV. Szelek Hava (április)

  1. Katul

  2. Ond, honfoglaló vezér Anonymusnál, “öregecske”, tized szülött” Törk.

  3.Gyöngyvirág, virágnév

  4. Pós, besenyő név, “Pali”

  5. Szilamér, Zelemér, “A bálványos vár” c. regényben

  6. Burtáj

  7. Tonuzaba, besenyő vezér, Örkönd apja, “apadisznó”vadkan apa

  8. Ividő, Árpád leánya

  9. Meggyfavirágzás ünnepe

  10. Habílán, Csatár leánya

  11. Torontál, “Kis sólyom” Törk.

  12. Gyula, választott főbíró, vezér Anonymusnál, “káklya, aki vezet” Törk.

  13. Büvellő, Marót leánya, Tündér

  14. Tas, vezér Anonymusnál, “kő vagy jóllakott” Törk.

  15. Askam, Atilla felesége

  16. Ubul, Eubul, görög név

  17. Bíborka, Bíbor, Bíbora

  18. Ilma, Ilona + Vilma

  19. Kocsárd, “vadkökény”, németben: Gotthard

  20. Apor, székely Rabonbán, “apácska”

  21. Ekese-Ekszede, egy kun rokona

  22. Aranyos

  23. Béla, “belső rész”

  24. Sellő, vízi tündér

  25. Keán, Keyan, kagán “Fejedelem” Törk.

  26. Csobánka, “pásztorka” Iráni, “pásztorlány” Törk.

  27. Dancs, “Domokoska”

  28. Bulcsú, Vérbulcsú, Anonymusnál vezér, “vért bocsátó”

  29. Énee, Énet, Marót vezér neje

  30. Buda, hun vezér Anonymusnál, “bot, buzogány” Törk.

  V. Igéret Hava (május)

  1. Munka ünnepe

  2. Csaba, Atilla fia, “Ajándék” Törk. “pásztor, kóbórló”

  3. Elvő, fodorhajú

  4. Dalia

  5. Magó, magocska

  6. Szilas, szilfácska

  7. Réka “Arikán” Törk.

  8. Somogy, “Somfás hely”

  9. Zaránd, “Aranyocska”

  10 Gyöngyvér, “Gyöngytestvér”

  11. Balmaz, kun szó: “nemlévő”

  12. Hulihó

  13. Mátka

  14. Bars, “párdus”

  15. Büszke, “Bűzöske, Büdös”

  16. Csongor, Sólyom, vadász, Türk, Kazinczy Ferenc és Vörösmarty is felújította

  17. Itlár, kun főnök

  18 Tünde, tündér szavunkból eredő Vörösmarty M. 1831. drámai költeményéből elterjedt név

  19. Oguz, nyíl, a Fehér Kunok neve

  20.Kadarta, Kaba lánya

  21. Rof, Ero, hun király, Atilla nagybátyja, 1337. a Rophaym név rövidülése

  22. Bogyó

  23. Szabolcs, a Csák-nemzetség őse, Árpád unokaöccse

  24. Vidorka, a Hilárius “vidám” név magyarosított női változata

  25. Törtel, négy nép ura, kun vezér

  26. Doboka, Csanád vezér atyja

  27. Ede, Ete, Önd vezér fia, éles vagy hetedik gyermek, Vörösmarty újította fel a “Zalán futása” c. művében

  28. Természet örömünnepe

  29. Kalandó

  30. Dsila

  31. Kültegin, türk kagán

  VI. Napisten hava (június)

  1. Napsugárka

  2. Lápos, Bojtorján

  3. Csillavér, Dul Alán király leánya

  4. Ócsád, Örs úr atyja

  5. Rózsa

  6. Emőke, az Emese név változata, Csát hun vezér leánya, nőstény disznócska

  7. Retel, hun vezér

  8. Tomaj, besenyő vezér, hallgatag, mogorva

  9. Géda

  10. Üllő, Árpád fia, kormányzó, uralkodó – türk.

  11. Barna, Barnabás becézése

  12. Enid, női név, élet, lélek – walesi szó

  13. Fruzsina, Eufrozina magyaros olvasata, tündér név

  14. Vazul, a görög Bazil magyar változata, király

  15. Vid, a Gujdó délszláv név változata

  16. Zerind, Koppány apja

  17. Töhötöm, fejedelem, hercegecske

  18. Viola, a latin ibolya szóból

  19. Gerle, a galambnál kisebb termetű, barnásszürke madár

  20. Zajzon, 1367, döfje le -úz

  22. Döme, a Dömötör és a Dömjén rövidülése

  23. Hajna, a hajnal szó rövidülése, Vörösmarty: Zalán futása

  24. Csörsz, szláv eredetű: ördög

  25. Koppánd, méltóságnév, vagy kicsinyítő képzővel: győzedelmes

  26. Kalli, Bulcsú apja, nyugtalan

  27. Ünőke, szarvas nőstény

  28. Gorda, Irmeu – Csaba ivadéka, pontusi fejedelem

  29. Bihar, Szent István-kori megyés ispán

  30. Ogmánd-Agmánd, apafarkas

  VII. Áldás Hava (július)

  1. Boglár, fémveretes, ékköves, gyöngyös

  2. Sarlós Boldogasszony

  3. Pirító

  4. Özsöb, Szalók vezér atyja

  5. Ajtony, Arany – Törk., Szent István-kori törzsfőnök

  6. Ung, megyés ispán Szent István idején

  7. Tarján, Tárkány – türk méltóságnév

  8. Baba, jelentése: vénasszony, szülésznő

  9. Vata, elmerülő, lebukó – türk, 1046-ban az ősi vallás és szokások helyreállítása miatt kitört felkelés vezére

  10. Zsombor, Bölény, az erdélyi Gyula vajda apjának neve

  11. Csengele, kun eredetű szó: erdős, tüskés, bozótos

  12. Zila, Árpád hadvezére

  13. Jenő, ómagyar törzsnév, bizalmas, tanácsadó

  14. Örs, nemzetségnév, “kis hős” Türk.

  15. Ildikó, a germán krimhilda névből, jelentése: harc, Atilla felesége

  16. Aszlár, kun eredetű szó: jászok faluja

  17. Elek, a Velek névből, Árpád követe Ménróthoz

  18. Lilla, a Lívia és a Lídia nevek becéző alakja

  19. Kamorka, tündér neve, aki gyermekágyas asszony ágyánál vigyáz

  20. Bátor, Bahatur-türk méltóságnév

  21. Csobán, “pásztor” – perzsa

  22. Obi, “néni, idősebb testvér” – osztják

  23. Izár, Zizor, az Izidor nyelvújítási alakváltozata

  24. Mandula, kun leány, IV.László király szeretője

  25. Olgya

  26. Kádán, “cölöp, karó” Türk.

  27. Tardos, “megállt, megmaradt” Türk.

  28. Délceg

  29. Rába, sötét vöröses, barnás – illír

  30. Csala, csalogató, csábító

  31. Árboc, kun előkelő, IV. László korában

  VIII. Újkenyér Hava (augusztus)

  1. Szerény, latin Szerénus névből, derűs

  2. Lehel, a Lél későbbi változata

  3. Bács, türk méltóságnév

  4. Délibáb, tündérnév

  5. Kende, türk méltóságnév

  6. Oldamur, kun fejedelem neve

  7. Csiperke, Cseperke

  8. Sudár, karcsú

  9. Emőd, szopóska

  10. Becse, besenyő – türk.

  11. Szalók, balkezes – türk.

  12. Delinke

  13. Ipoly, meglocsoló – indueurópai

  14. Özséb, istenfélő – görög, Nagyboldogasszony, az anyaság ünnepe

  15. Estilla, Vörösmarty alkotása a Levente c. költeményből

  16. Tomor, vas – türk.

  17. Ilona, a Heléna magyar alakja

  18. Huba, a hét magyar vezér egyike

  19. Vajk, a magyar zsiradék, vagy a türk gazdag

  20. Zelemér, ivadék

  21. Ella, német női nevekből önnálósult becéző

  22. Tuli

  23. Vázsoly

  24. Koppány, nagy győzedelmes, erős, illetve méltóságnév – türk.

  25. Füvellő, gyógyító tündér neve

  26. Maglód, termékeny

  27. Kajtár, keresgélő

  28. Edő, jó, szent – türk.

  29. Szalárd, X. századi magyar vezér

  30. Atád, atyácska – türk.

  IX. Földanya Hava (Szeptember)

  1. Egyed, az Ete névből származik, jelentése: éles – türk.

  2. Filéne, szép nő

  3. Turzó, torozó

  4. Zicsi, építőmester – szláv

  5. Hajnácska, Hajnalka

  6. Zandirhám, mondai székely vezér

  7. Ugocsa, az onogor népnévből szláv közvetítéssel

  8. Kisboldogasszony, a gyermek ünnepe

  9. Kajár, kiáltó

  10. Tápé, türk szó: szolgálat, tisztelet

  11. Irmén

  12. Agárd, fűzfacserjékkel benőtt zátony

  13. Csele, a Csala név változata, csalogató

  14. Hali, női név

  15. Báta, pocsolya, tócsa

  16. Pille

  17. Dizavul

  18. Tardos, türk szó: megáll, megmarad

  19. Ovola

  20. Kál, marad, öregember – türk.

  21. Földanya ünnepe

  22. Senyő, a Simon beceneve

  23. Pöszke

  24. Zobor, gyűlekezés – szláv

  25. Szübál

  26. Balassa, Balazsé

  27. Sugárka

  28. Csoma, rossz szellem

  29. Uzonka, hosszúkás – türk.

  30. Zsadán, méltóságnév – avar

  X. Magvető Hava (Október)

  1. Tanhu

  2. Imola, hínár, mocsár

  3. Sebős, sebes

  4. Öcsény, fiatalabb fivér

  5. Himes, sövényház

  6. Nemzeti Gyászünnep

  7. Kulpa, világos folyó, vagy görbe folyó – indueurópai

  8. Etelka, Dugonics András alkotása, az Etele férfinév névváltozata

  9. Gyalán, kígyó – türk.

  10. Szellő, szőlő

  11. Hohat, régi

  12. Illangó, gyors lábú tündér

  13. Batu, mongol kán

  14. Dorozsma, barátság, vőfély

  15. Táltos, önkívületbe ejt, révül

  16. Kedves

  17. Balajtár

  18. Szívölő, magyar mondai fejedelemlány, magyar fejedelem felesége

  19. Villám

  20. Iringó, az iringó növénynévből

  21. Bise, kánya, varjú

  22. Előd, elsőszülött vagy ős, a Csák-nemzetségőse, a lebédiai magyarok első vezére

  23. Gyöngy

  24. Káldor, Vörösmarty újítása “A két szomszédvár” c. költeményéből

  25. Barakon

  26. Hülek, türk fejedelem

  27. Ibla, mondabeli főtáltoslány

  28. Ozul, hun vezér

  29. Zenő

  30. Vitéz

  31. Szemőke

  XI. Enyészet Hava (november)

  1. Ősök Napja

  2. Turul, vadászsólyom – türk.

  3. Győző

  4. Karcsú

  5. Sólyom

  6. Méhike

  7. Türje, Cirill földje – szláv

  8. Surbán

  9. Olna

  10. Picur

  11. Kaplony, tigris – türk.

  12. Csát, csat vagy kút – türk.

  13. Szömér, szemes

  14. Berke, mongol fejedelem

  15. Nyilas

  16. Tuga

  17. Érd, vízfolyásocska

  18. Kartal, sas – türk.

  19. Timur, vas – türk.

  20. Jolán, jó leány

  21. Úz, Uzor, oguz vagy zab – türk.

  22. Nyék, kerítés, sövény – magyar törzsnév

  23. Makár, boldog – görög

  24. Virág

  25. Csete, a csata változata

  26. Kötöny, az élőlény hátsó része – türk.

  27. Csagatáj, ujgur uralkodó neve

  28. Bájos

  29. Maksa, a Mordvinok egyik törzse

  30. Szüvellő, a szívismerő tündér neve

  XII. Álom Hava (December)

  1. Csák, ütő – türk.

  2. Aranka, aranyocska

  3. Kemecse, csónakocska, kis hajó – türk.

  4. Zala, patak, folyóvíz – indueurópai

  5. Sejbán, mongol fejedelem

  6. Torzon

  7. Csáb, Csabánka

  8. Nyalka

  9. Bojta, gazdagocska

  10. Rugacs, rugó

  11. Gilvád

  12. Virító

  13. Kurszán, keselyű – türk.

  14. Szilárdka

  15. Bábolna, vénasszony – szláv

  16. Szepes, szép

  17. Tugurkán, türk fejedelem

  18. Csekő, csenevész

  19. Bodony, nép – türk.

  20. Csellőke

  21. Kocsobur, átkarolni – türk.

  22. Écska, öcsike

  23. Kinga, a germán Kunigunda magyar becézője

  24. Újjászülető Napisten Ünnepe

  25. Karácsony

  26. Edua

  27. Bölöjte

  28. Szubotáj, mongol fejedelem

  29. Üdvöske

  30. Zoárd, szavárd nép

  31. Szittya
  .

 • Pingback:Honfoglalás virtuálisan és a valóságban(x) – Modern Iskola

Hozzászólások lezárva