Cookie-k

  Elgondolkodtató adat, hogy a brit szülők 54 százalékának fogalma sincs róla, ha a gyerekét az interneten keresztül zaklatják. A magyar helyzet hasonló: az ismeretek hiánya a szülők és a gyerekek részéről is komoly problémákat okoz.

  A kutatási eredmények hazai relevanciájáról Béres Péter, a Sicontact Kft. vezető IT tanácsadója a következőket mondta: "az online zaklatás egyre komolyabb fenyegetést jelent a gyerekek számára annak ellenére, hogy a szülők többségének ismeretlen ez a jelenség, mivel a legtöbbjüknek sosem kellett ilyesmivel szembenéznie korábban. Az online zaklatás és a zaklatás egyéb formái közti fő különbség, hogy előbbi esetben a zaklató a biztonságot nyújtó gyerekszobában is elérheti áldozatát. Ez pedig jóval ijesztőbbé teheti ezt a jelenséget, hiszen a gyerek nem tud elmenekülni előle.”  


 

A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a szülők hogyan kezelnék a helyzetet, kihez fordulnának, ha a gyerekeik online zaklatás áldozataivá válnának. A válaszadók 45 százaléka a gyermeke iskolájában keresné a megoldást, 70 százalékuk kapcsolatba lépne a zaklatás helyszínéül szolgáló weboldallal, míg a 38 százalékuk magával a zaklatóval is felvenné a kapcsolatot.

  "Az online zaklatás kezelésére a legjobb módszer beszélgetni a gyerekkel és megismerni az adott helyzet részleteit. A szülőknek meg kell értetni a gyerekeikkel, hogy az ilyen típusú fenyegetésekre nem szabad reagálni, miközben az efféle üzeneteket nem célszerű törölni, hogy a későbbiekben bizonyítani lehessen, hogy online zaklatás történt. Számos módszer van, hogy az online zaklatókkal szemben fellépjünk, azonban ezek függenek a zaklató személyétől is. Ha a zaklatást egy másik gyerek követi el, a tanárokhoz kell fordulni. Ha egy ismeretlen, akkor az internetszolgáltató ügyfélszolgálatán kell jelezni a problémát, mert ilyen esetben meg tudják oldani, hogy az illető ne tudjon kapcsolatba lépni a gyerekkel. Szerencsére nálunk csak ritkán adódik olyan súlyos eset, amikor a rendőrséghez kell fordulni, ám külföldön több ezzel kapcsolatos öngyilkosság is történt már. Magyarországon a KékVonal chaten, illetve telefonszámon tudnak a gyerekek anonim módon tanácsot, segítséget kérni" - tette hozzá Béres Péter.

  Az ESET szakértői nyolc aranyszabályt fogalmaztak meg a szülők és a gyerekek online biztonságának érdekében:

  1. Elengedhetetlen a rendszeresen frissített antivírus és internetbiztonsági szoftverek használata.

  2. Ugyanilyen fontos a számítógép, az okostelefon, illetve a táblagép operációs rendszerének (OS), illetve alkalmazásainak rendszeres frissítése.

  3. Szülőként legyen résen és figyelje, hogy gyermeke milyen tartalmakat tölt le. Védje jelszóval a számítógépet, az internet használatát pedig csak akkor engedélyezze, amikor időről időre rápillanthat a monitorukra. Fontos, hogy az internethasználatnak pontos szabályai legyenek, amelyeket a gyerekek betartanak.

  4. A gyermeket fontos megtanítani a személyes adatok védelmének fontosságára: a szülők ne engedjék, hogy a gyerekek megadják személyes adataikat ismeretleneknek, különböző weboldalakon, közösségi hálózatokon vagy üzenetküldő szoftvereken keresztül.

  5. A ma már számos számítógépbe, laptopba épített webkamera is biztonsági rés lehet. Húzza ki, vagy fedje le a kamerát, amikor nem használja. Léteznek olyan rosszindulatú programok, amelyek a felhasználó tudta nélkül hozzáférnek a webkamerához. A gyerekek csak megbízható ismerősökkel - a szülők által is ismert barátaikkal vagy családtagokkal - való kommunikációra használják a kamerát.

  6. Ha a gyerekek a közösségi oldalak használata során az általuk megosztott tartalmakat mindenki vagy a barátok ismerősei számára is elérhetővé teszik, a szülőknek már nincs kontrollja afelett, hogy ki és milyen adatokhoz fér hozzá a gyermekükkel kapcsolatban.

  7. Az internetre kikerülő információ örök, az internet nem felejt. Ne gondolja senki, hogy ha egy fotót vagy akár egy közösségi háló teljes felhasználói fiókját kitörli, akkor a kapcsolódó adatok eltűnnek a világhálóról. Lehet, hogy a fotókat, a bejegyzéseket vagy a hozzászólásokat valaki már korábban lementette a saját gépére. A gyerekek és a szülők is gondolják át alaposan, hogy milyen fényképeket vagy adatokat tesznek elérhetővé magukról az interneten.

  8. A szülőknek meg kell érteniük, hogy a gyerekek számára az internet nem eszköz, hanem élettér. Ezért rendszeresen beszéljék meg, hogy mi történt ott, ahogy azt is megkérdezik, mi volt a játszótéren vagy a fociedzésen. Természetesen az is hasznos, ha a szülök is képzik magukat a számítógépes biztonság területén, hogy a gyermekeik számára hasznos tanácsokkal tudjanak szolgálni.

Eseménynaptár

<<  <  Jan. 2019  >  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Erasmus

e-Napló

Budenz e-Napló

Élj fenntarthatóan!

Élj fenntarthatóan!

Iskolai közösségi szolgálat

Iskolai közösségi szolgálat

Együttműködés

budenzbrfk
Kattintson a képre...

Alsó tagozat

alsosmaci
Kattintson a képre...

Fotó - videó


videozas

Szabadidő

Programok, sport

h_bear

Internetbiztonság


Ingyen Office 365 diákoknak

Innovatív iskola

pil oklevel

Copyright

Copyright © 2020 Budenz József Általános Iskola és Gimnázium. Minden jog fenntartva.
Weboldalépítés: Glorius Art Studio

OM azonosító: 034802
1021 Budapest, Budenz út 20-22.
Tel: +361-394-3177